En dag i livet til en Frilanser

Peiman

Updated on:

tid til familie

Balanse i Hverdagen

Møt Anders, en 34-årig softwareutvikler fra Oslo. Han driver sitt eget foretak og jobber frilans for firmaer over hele verden. Med kunder i ulike tidssoner, har han ofte møter på de mest ugunstige tidspunktene. Anders er også gift med en fantastisk kvinne som jobber skift på sykehus, og de har to herlige barn sammen. Den ene går i barnehage, og den andre har akkurat startet på skolen.

Så, hvordan balanserer Anders alt dette i en hektisk hverdag? Her er hans beste tips for å finne den rette balansen mellom arbeid og familieliv.

En typisk arbeidsuke

Før vi går inn på detaljene, la meg gi dere et lite innblikk i hvordan en typisk arbeidsuke ser ut for meg. Generelt følger jeg en normal norsk arbeidsuke som går fra mandag til fredag, med arbeidstid fra kl. 09:00 til 17:00. Men som frilanser har jeg fleksibiliteten til å tilpasse arbeidsdagen min etter behov.

Mandager og tirsdager er ofte fylt med møter med kunder fra Asia, så jeg starter dagen tidlig, rundt kl. 07:00, for å tilpasse meg deres tidssone. Disse dagene er ofte lange, men jeg prøver å ta noen korte pauser for å strekke på bena og tilbringe litt tid med familien.

Onsdager og torsdager er mer fleksible. Jeg bruker dem til å kode, jobbe på prosjekter og ta møter med europeiske kunder, som passer bedre med min normale arbeidsdag. Dette gir meg også tid til å hente barna fra barnehage og skole, noe som er viktig for meg.

Fredager er min «catch-up» dag. Jeg tar meg av e-poster, administrasjon og planlegging for neste uke. Det er også dagen jeg prøver å avslutte tidlig for å ha en lengre helg med familien.

Selv om jeg prøver å holde helgene fri, er det ikke alltid mulig. Med kunder i USA, hender det at jeg må ta et møte på lørdag eller søndag kveld. Men jeg sørger alltid for å kompensere med litt ekstra fritid i løpet av uken, enten det er en lang lunsjpause eller en fridag her og der.

Hvordan jeg setter klare grenser mellom arbeid og fritid

For meg er det viktig å sette klare grenser mellom arbeid og fritid. Selv om jeg starter tidlig på mandager og tirsdager for å møte kundene i Asia, har jeg en fast regel om at når klokken slår 17:00, er det familietid. Ingen unntak. Dette gir meg tid til å være til stede for familien, spesielt for barna som trenger min oppmerksomhet etter barnehage og skole.

Selv om jeg har kunder i andre tidssoner, prøver jeg å planlegge møter slik at de ikke kolliderer med familielivet. For eksempel, hvis jeg har et møte med en kunde i USA på en lørdag kveld, sørger jeg for å ta en lengre pause eller en fridag tidligere i uken. Dette gir meg fleksibiliteten til å tilpasse meg kundenes behov uten å ofre kvalitetstid med familien.

Jeg har også en egen «logg av»-rutine som hjelper meg å skifte fokus fra arbeid til familie. Når arbeidsdagen er over, lukker jeg ned alle arbeidsrelaterte faner og programmer på datamaskinen. Jeg tar også et øyeblikk for å puste dypt og reflektere over dagen. Dette hjelper meg å mentalt skifte fra arbeidsmodus til familiemodus, og det signaliserer til meg selv at nå er det tid for å fokusere på de jeg elsker mest.

Mitt dedikerte arbeidsområde

Å ha et dedikert arbeidsområde er nøkkelen til produktivitet for meg. Jeg har et eget hjemmekontor hvor jeg kan jobbe uforstyrret. Det er ikke stort, men det har alt jeg trenger for å være produktiv. Når jeg er på kontoret, vet familien at jeg jobber og ikke skal forstyrres. Dette gir meg rom til å fokusere på oppgavene mine, spesielt når jeg har tidlige møter med kunder i Asia.

kontor

Jeg har også investert i god belysning og en ergonomisk stol. Dette er viktig for meg fordi jeg tilbringer mange timer foran skjermen. God belysning reduserer øyetretthet, og en ergonomisk stol hjelper med å opprettholde god holdning, noe som er viktig for å unngå ryggproblemer i det lange løp.

Les mer om effektivtet på hjemmekontoret

Når det kommer til de tre topp produktene jeg må ha på hjemmekontoret, vil jeg si:

  1. God kaffe: Jeg er en kaffeentusiast, og en god kopp kaffe er essensielt for å kickstarte dagen min. Jeg har en kvalitets kaffemaskin som lager akkurat den typen kaffe jeg liker.
  2. Støykansellerende hodetelefoner: Med to barn i huset, kan det noen ganger bli litt støyete. Disse hodetelefonene hjelper meg å fokusere når jeg trenger det mest.
  3. Ekstra skjerm: Jeg jobber ofte med flere programmer åpne samtidig, så en ekstra skjerm er en livredder. Det gir meg muligheten til å multitask effektivt uten å føle meg overveldet.

Hvordan jeg balanserer pauser, familietid og barnas rutiner med en skiftarbeidende partner

Å finne den rette balansen mellom arbeid og familieliv kan være en utfordring, spesielt når du har en partner som jobber skift og barn som trenger din oppmerksomhet. Men med litt kreativitet og god planlegging, har vi funnet en løsning som fungerer for oss.

tid ved bordet

Pauser og selvomsorg

Jeg har innsett at for å være produktiv, må jeg også ta vare på meg selv. Derfor bruker jeg en app som minner meg på å ta en pause hver time. Disse 5-minutters pausene er gull verdt. Jeg bruker dem til å strekke på meg, ta en rask tur rundt huset eller til og med sjekke inn med familien. Det gir meg en mental «reset» og lar meg angripe arbeidsoppgavene med fornyet energi.

Familietid er hellig

Vi har også innført det vi kaller «familietidspunkter». Disse er faste tidspunkter i uken hvor vi alle samles for å tilbringe kvalitetstid sammen. For eksempel, hver fredag kveld er det filmkveld. Vi samles i stua, ser en film og spiser popcorn. Det er en fin måte å avslutte arbeidsuken på og gir oss alle noe å se frem til.

Planlegging og koordinering

Når det gjelder logistikken rundt barnehage og skole, har min kone og jeg en delt kalender. Her legger vi inn alle arbeidsskiftene hennes, mine møter og andre viktige avtaler. Dette gir oss en god oversikt og gjør det enklere å planlegge dagen.

Backup-planer og støttenettverk

Men livet er uforutsigbart, og det er dager hvor ingen av oss kan kjøre barna. For slike dager har vi en backup-plan. Vi er heldige som har besteforeldre i nærheten som kan steppe inn. I tillegg har vi en nabo med barn i samme barnehage, og vi har en avtale om å hjelpe hverandre med kjøring.

Kommunikasjon er nøkkelen

Dette systemet fungerer fordi vi kommuniserer godt og er fleksible. Vi har regelmessige «familieråd» hvor vi går gjennom uken som kommer for å sikre at alt går som det skal. Det viktigste for oss er at barna føler seg trygge og godt tatt vare på, uansett hvem som kjører dem eller henter dem.

Hvordan jeg avslutter dagen

Å avslutte dagen på riktig måte er like viktig som å starte den. Det handler ikke bare om å logge av fra jobben, men også om å skifte fokus til det som virkelig betyr noe – familien.

Fysisk aktivitet som en mental «reset»

Når arbeidsdagen er over, liker jeg å ta en kort joggetur eller gå en tur med hunden. Det er som en mental «reset»-knapp for meg. Den friske luften og bevegelsen hjelper meg å klare hodet og gir en god overgang fra arbeidsmodus til familiemodus. Det er også en fin måte å få litt alenetid på, noe som er viktig for å lade batteriene.

Middagstid er kvalitetstid

Etter turen, er det tid for middag. Dette er en hellig tid i huset vårt. Vi samles rundt bordet, snakker om dagen og deler måltidet. Det gir oss en sjanse til å koble av, le og bare være sammen. Det er også en tid hvor vi kan snakke om eventuelle utfordringer vi har møtt i løpet av dagen, enten det er på jobb, i barnehagen eller på skolen.

Kveldsrutiner med familien

Etter middag er det tid for litt kvalitetstid med familien. Vi har forskjellige aktiviteter vi liker å gjøre, fra å leke med barna i hagen til å se en episode av en serie vi følger som familie. Det er en avslappet og hyggelig måte å avslutte dagen på, og det gir barna en følelse av rutine og stabilitet.

muligheten til å jobbe hjemmefra

Å jobbe hjemmefra har sine utfordringer, spesielt med en familie å ta vare på. Men med riktig planlegging, kommunikasjon og noen gode rutiner, har jeg funnet at det fungerer utmerket for meg. Det gir meg fleksibiliteten til å tilpasse arbeidsdagen min rundt familiens behov, samtidig som jeg kan fokusere på karrieren.

Å jobbe frilans har vært en befriende opplevelse. Det gir meg friheten til å velge prosjektene jeg vil jobbe med, sette mine egne timer og bestemme mitt eget tempo. Det er en mulighet jeg er takknemlig for hver dag, og jeg tror at flere burde vurdere å gripe denne muligheten.

I en verden hvor arbeidslivet stadig endrer seg, tror jeg at det å jobbe hjemmefra og frilansing vil bli enda mer vanlig. Og med riktig tilnærming, kan det være en vinn-vinn situasjon for både arbeid og familieliv.

Les mer om mental helse og hjemmearbeid her


jente bak pc